Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Ανακαλύφθηκε πλανήτης που μοιάζει με τη γη!


Έναν πλανήτη που μοιάζει περισσότερο από κάθε άλλον με τη Γη ανακάλυψαν για πρώτη φορά αμερικανοί αστρονόμοι. Ο εξωπλανήτης πιθανώς διαθέτει βραχώδη επιφάνεια, ατμόσφαιρα αλλά και νερό. Έχει το μέγεθος περίπου του δικού μας, θα μπορούσε να είναι κατοικήσιμος λόγω της κατάλληλης θερμοκρασίας του και περιφέρεται γύρω από ένα κοντινό άστρο. Ένα ομοίωμα της γης δηλαδή, με το ενδιαφέρον των επιστημόνων να στρέφεται πλέον στο αν υπάρχει πράγματι κάποιου είδους ζωή επάνω του.
Η ανακάλυψη παρουσιάζεται στο περιοδικό αστροφυσικής “Astrophysical Journal”. Η ανακοίνωση έγινε μετά από 11 χρόνια παρατηρήσεων με τη βοήθεια του δέκα μέτρων τηλεσκοπίου Κεκ της Χαβάης από αστρονόμους του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια - Σάντα Κρουζ και του Ινστιτούτου Κάρνεγκι της Ουάσιγκτον, υπό τον καθηγητή αστρονομίας και αστροφυσικής Στίβεν Βογκτ.
Ο «γήινος» εξωπλανήτης «Γκλιέζε 581g», όπως τον ονόμασαν, περιστρέφεται σε σχεδόν κυκλική τροχιά κάθε 37 γήινες μέρες γύρω από το άστρο-νάνο Γκλιέζε 581 μαζί με άλλους πέντε εξωπλανήτες. Βρίσκεται στο μεγαλύτερο εξωπλανητικό ηλιακό σύστημα, μετά το δικό μας, το οποίο έχει εντοπιστεί ποτέ. Βρίσκεται στον αστερισμό του Ζυγού, σε απόσταση «μόλις» 20 ετών φωτός από τη Γη (όπου ένα έτος φωτός είναι περίπου... 10 τρισ. χλμ.).
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πάρα πολλοί, ίσως και 20 έως 40 δισεκατομμύρια «γήινοι» εξωπλανήτες υπάρχουν μόνο στο γαλαξία μας (για να μη μιλήσουμε για όλο το σύμπαν…) και σιγά-σιγά θα ανακαλύπτονται, καθώς εντείνεται η σχετική αστρονομική έρευνα...

Από το Star.gr
Το εντόπισε η ερευνήτριά μας Ελπινίκη Πολυξέρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...