Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Τίποτα δεν είναι τυχαίο


O άνθρωπος δεν είναι ανεξάρτητος από το περιβάλλον του, αλλά υπάρχει μια συνεχή σύνδεση - ενότητα και μετάδοση πληροφοριών.
Ίσως και αυτός είναι ο λόγος που προσπαθούν να μας απομονώσουν από την φύση.
Ας δούμε το παρακάτω απλό παράδειγμα, για να το κατανοήσουμε καλύτερα.
Έχετε σκεφτεί γιατί τα φύλλα έχουν πράσινο χρώμα;
Θα μου πείτε ναι, λόγω χλωροφύλλης!
Πως όμως λειτουργεί γνωρίζετε;
Η χλωροφύλλη είναι μια χημική ουσία, που έχει την ιδιότητα να απορροφά το φως.
Το φως όμως δεν είναι το διαφανές που βλέπουμε, αποτελείται από επιμέρους χρώματα, τα οποία είναι ορατά όταν δημιουργείται το ουράνιο τόξο και τα οποία γίνονται αντιληπτά σε διαφορετικές συχνότητες.


Το χρώμα που έχει κάθε αντικείμενο δημιουργείται από την ανάκλαση του αντίστοιχου μήκους κύματος στην επιφάνειά του. Για παράδειγμα, η επιφάνεια των πράσινων φυτών ανακλά τα μήκη κύματος που βρίσκονται στην περιοχή του πράσινου φωτός και γι' αυτό φαίνονται πράσινα, ενώ όλα τα υπόλοιπα μήκη κύματος (θα μπορούσαμε να πούμε χρώματα για να γίνει οπτικά πιο κατανοητό) απορροφώνται.
Οι "πράσινοι" χλωροπλάστες δεσμεύουν περισσότερο το μπλε και το κόκκινο φως, ενώ δεν απορροφούν σχεδόν καθόλου το πράσινο, όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία.


Άρα με λίγα λόγια, η χλωροφύλλη κατά την διάρκεια της φωτοσύνθεσης, απορροφά το κόκκινο και το μπλε χρώμα, ενώ αντανακλά-εκπέμπει το πράσινο χρώμα.
Το μάτι του ανθρώπου λαμβάνει αυτή την πληροφορία, δεδομένου ότι το πράσινο χρώμα εκπέμπεται σε συγκεκριμένη συχνότητα και ο εγκέφαλος μας την μεταφράζει σε πράσινο χρώμα.

http://www.istellas.gr/aquarium/index.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...