Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Συνωμοσία πίσω από τη σύλληψη Στρος Καν;


Μετά τους Γάλλους και οι Ελληνες εμφανίζονται δύσπιστοι σε σχέση με το σκάνδαλο βιασμού, που οδήγησε στην αποκαθήλωση του Στρος Καν, ενώ τα σενάρια περί πολιτικής σκευωρίας οργιάζουν.

Από την πρώτη στιγμή της σύλληψης του Ντομινίκ Στρος Καν, οι θεωρίες συνωμοσίας άρχισαν να δίνουν και να παίρνουν.
Το πολιτικό εκτόπισμα του φερόμενου ως δράστη (διευθυντής του ΔΝΤ και επίδοξος μελλοντικός πρόεδρος της Γαλλίας), το πολιτικό διακύβευμα για τον κατηγορούμενο αλλά και για όσους σχετίζονται με αυτόν (απώλεια του προεδρικού χρίσματος για τον ίδιο και ενδεχόμενη ήττα για τους Σοσιαλιστές στις επερχόμενες γαλλικές εκλογές), το σκανδαλώδες της υπόθεσης (βιασμός καμαριέρας από επιφανή πολιτικό σε πολυτελές ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης), ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκαν οι αμερικανικές αρχές τον συλληφθέντα (περιφέροντάς τον σιδηροδέσμιο μπροστά στις κάμερες), καθώς και το γεγονός πως ο ίδιος, παραδεχόμενος την αδυναμία του στο γυναικείο φύλο, είχε προβλέψει το εν λόγω πάθημα (με δηλώσεις του στην εφημερίδα "Liberation" δύο εβδομάδες πριν), όλα τούτα συνηγορούν υπέρ της... συνωμοσιολογίας.
Οπως ήταν αναμενόμενο, η εκδοχή της δολοπλοκίας βρήκε πρόσφορο έδαφος στην πατρίδα του κατηγορουμένου. Σοκαρισμένοι τόσο από την είδηση όσο και από τη στάση της αμερικανικής δικαιοσύνης απέναντι σε έναν αθώο (μέχρι αποδείξεως του εναντίου), οι συμπατριώτες του Στρος Καν αντιμετώπισαν τις εξελίξεις με δυσπιστία.
Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία CSA για λογαριασμό της εφημερίδας "20 Minutes", το 57% των Γάλλων θεωρεί πως ο 62χρονος Ντομινίκ έχει πέσει θύμα σκευωρίας.
Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως στις τάξεις των ψηφοφόρων του σοσιαλιστικού κόμματος, το εν λόγω ποσοστό εκτοξεύεται στο 70%.
Και αν οι Γάλλοι, παραδοσιακά αντιαμερικανοί στην πλειονότητά τους, έχουν έναν παραπάνω λόγο να δυσπιστούν (μιας και ο κατηγορούμενος είναι δικός τους άνθρωπος), ωστόσο το ίδιο κάνουν και οι Ελληνες, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η Marc για το "Εθνος της Κυριακής". Πιο συγκεκριμένα, βάσει της εν λόγω σφυγμομέτρησης, το 54,7% των Ελλήνων θεωρεί πως "πρόκειται για πολιτική σκευωρία".
Μάλιστα, το ποσοστό είναι ακόμη υψηλότερο (αγγίζει το 60,9%) μεταξύ των νεότερων σε ηλικία (18 έως 34 ετών), ενώ ακόμη και οι γυναίκες, πιο ευαίσθητες στο θέμα του βιασμού, θεωρούν σε ποσοστό 53,8% πως ο Στρος Καν έπεσε σε παγίδα. Γνωστός στην Ελλάδα (λόγω ΔΝΤ) αλλά και αντιπαθής σε έναν βαθμό (λόγω μνημονίου), ο Στρος Καν δεν αντιμετωπίζεται από τους πολίτες της χώρας ως βιαστής. Προκειμένου, ωστόσο, να αποκτήσουν υπόσταση και περιεχόμενο οι όποιες αμφιβολίες, αυτές χρειάζεται να πατήσουν πάνω σε συγκεκριμένα σενάρια δολοπλοκίας.
Ποιος επωφελήθηκε ή θα μπορούσε να επωφεληθεί περισσότερο από την πολιτική πτώση του Στρος Καν; Αυτό είναι το ερώτημα στο οποίο προσπαθούν να απαντήσουν όλοι οι συνωμοσιολόγοι-αναλυτές.
Κληθέντες πάντως να αποκριθούν στην ίδια απορία, οι Γάλλοι υποστήριξαν στο πλαίσιο σφυγμομέτρησης πως ο πολιτικός που ευνοείται περισσότερο από τις εξελίξεις είναι ο Νικολά Σαρκοζί. Σταθερά πίσω στις δημοσκοπήσεις εν όψει των εκλογών του 2012, ο Σαρκοζί παρουσιαζόταν να χάνει την προεδρία από τον Στρος Καν.
Ως εκ τούτου, είχε κάθε λόγο να θέλει να τον βγάλει πολιτικά από τη μέση. Υπενθυμίζεται άλλωστε πως ο ίδιος ο Ντομινίκ είχε επανειλημμένως φωτογραφίσει το περιβάλλον του Σαρκοζί ως την πηγή των συκοφαντιών σε βάρος του. "Πες στα αγόρια σου να σταματήσουν να διασπείρουν φήμες για την προσωπική μου ζωή, διαφορετικά θα σας πάω στο δικαστήριο", φέρεται να είχε πει ο ίδιος σε τετ-α-τετ με τον Σαρκοζί κατά τη διάρκεια της συνόδου των G20 το 2008.
Τροφή στους συνωμοσιολόγους έδωσε και το γεγονός πως ένα μέλος του κόμματος του Σαρκοζί ανέβασε στο Twitter την είδηση της σύλληψης του Ντομινίκ πολύ πριν αυτή κυκλοφορήσει στα μίντια.
Τα... σενάρια
Το ΔΝΤ, η CIA και οι εγχώριοι αντίπαλοι
Τα πιθανά σενάρια δολοπλοκίας για το ποιος θα μπορούσε να επωφεληθεί περισσότερο από την πολιτική πτώση του Στρος Καν δεν περιορίστηκαν στον Σαρκοζί. Αντιθέτως, αυτά "ξέφυγαν" (όπως συνηθίζεται άλλωστε όπου μπαίνει φαντασία) προς κάθε κατεύθυνση, αποδίδοντας τον ρόλο του συνωμότη στη CIA, σε αντίπαλα συμφέροντα μέσα στο ΔΝΤ (από το οποίο ο Ντομινίκ θα έφευγε έτσι κι αλλιώς σε μερικούς μήνες), σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα εκτός του ΔΝΤ, ακόμη και σε εσωκομματικούς αντιπάλους του Στρος Καν μέσα στις τάξεις των Γάλλων Σοσιαλιστών. Οσο για τη συνέχεια, αυτή θα "παιχτεί" στο δικαστήριο και μάλλον δεν θα είναι τόσο ευφάνταστη.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
gskafidas@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...