Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2012

Πώς εξαφανίστηκε η αμερικάνικη σημαία του Νιλ Άρμστρονγκ από την Σελήνη;


Οι σημαίες που είχαν υψώσει οι Αμερικανοί αστροναύτες στη σελήνη πριν από σαράντα χρόνια βρίσκονται όλες στη θέση τους, εκτός από μία, αποκάλυψε τη Δευτέρα ένας επιστήμονας της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας NASA. Η σημαία που λείπει είναι αυτή που είχαν τοποθετήσει ο Μπαζ Όλντριν και ο Νιλ Άρμστρονγκ, οι αστροναύτες της πρώτης επανδρωμένης αποστολής στο φεγγάρι, το 1969.
Οι λεπτομέρειες της ανακάλυψης αυτής παρουσιάζονται σε ένα άρθρο που έγραψε ο Μαρκ Ρόμπινσον αναλύοντας τα δεδομένα που έλαβε από μια κάμερα του δορυφόρου LROC που έχει τεθεί σε τροχιά γύρω από τη σελήνη.
"Με βάση τις εικόνες του LROC, είναι βέβαιο ότι οι αμερικανικές σημαίες είναι ακόμη όρθιες και ρίχνουν σκιά στα σημεία προσελήνωσης, εκτός από αυτήν του Apollo 11. Ο αστροναύτης Μπαζ Όλντριν είχε πει ότι η σημαία έπεσε στο έδαφος της σελήνης από τα αέρια που προκάλεσαν οι κινητήρες του Apollo 11 κατά την αποσελήνωση. Φαίνεται ότι είχε δίκιο!", γράφει ο Ρόμπινσον.
Μεταξύ 1969-72 οι αμερικανικές αποστολές στη σελήνη διαδέχονταν η μία την άλλη και συνολικά υψώθηκαν στο φεγγάρι έξι σημαίες. "Προσωπικά ξαφνιάστηκα αρκετά που οι σημαίες σώθηκαν από την υπεριώδη ακτινοβολία και τις ακραίες θερμοκρασίες της Σελήνης. Αλλά πώς να μοιάζουν σήμερα; Τα χρώματα μάλλον θα έχουν ξεβάψει", καταλήγει ο Ρόμπινσον.

Πηγή: planet-greece

2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα, η μαλλον καλημερα! Θα μπορούσα με κάποιον τρόπο να επικοινωνήσω μαζί σου!
    www.cosmara.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγνώμη, φίλε μου, για την καθυστερημένη απάντηση. Αν ενδιαφέρεσαι ακόμα για την επικοινωνία, στείλε μου ένα e-mail.
    vrasidasp@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...