Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Τα ανεξήγητα των συμπτώσεων - Όταν η πραγματικότητα αντιγράφει ένα μυθιστόρημα


Το 1898, ο προφητικός -όπως αποδείχτηκε- συγγραφέας Μόργκαν Ρόμπερτσον έγραψε ένα μυθιστόρημα με τίτλο «Futility» (Ματαιότητα), για ένα πολυτελέστατο βρετανικό πλοίο, «το μεγαλύτερο σκαρί εν πλω» που αρμενίζει στα νερά του Ατλαντικού Ωκεανού. Εφοδιασμένο με «στεγανά τμήματα», τρεις προπέλες και πολλαπλό διάφραγμα, το πλοίο των 800 ποδιών (244 μέτρων) του μυθιστορήματος ήταν αβύθιστο, και μπάρκαρε τον Απρίλιο γεμάτο με τρεις χιλιάδες επιβάτες. Αλλά κατά τη διάρκεια του τρίτου του ταξιδιού, καθώς επέστρεφε από τη Νέα Υόρκη, κάποια νύχτα κατά τα μεσάνυχτα, προσέκρουσε πάνω σε ένα παγόβουνο. Το παγόβουνο έκοψε τη δεξιά πλευρά του πλοίου, όπως ένα ανοιχτήρι μια κονσέρβα. Χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν λόγω της ανεπάρκειας των σωστικών λέμβων. Το όνομα του πλοίου; Τιτάνας...


Morgan Robertson

Τιτανικός

«…Είναι αβύθιστο. Ο ίδιος ο Θεός δεν θα μπορούσε να βυθίσει το πλοίο αυτό».

Το βιβλίο του Ρόμπερτσον, προέβλεψε ό,τι ακριβώς θα συνέβαινε με το ναυάγιο του Τιτανικού, 14 ολόκληρα χρόνια μετά από την συγγραφή αυτού του μυθιστορήματος.
Ο Τιτανικός, ήταν το μεγαλύτερο πλοίο στον κόσμο, με 260 μέτρα μήκος και 46.329 τόνους βάρος. Είχε νηολογηθεί από τη ναυτιλιακή εταιρεία White Star Line για πραγματοποιεί το άκρως ανταγωνιστικό δρομολόγιο του Ατλαντικού ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αμερική, και για τους επιβάτες της πρώτης θέσης τουλάχιστον λέγεται ότι προσέφερε την τελευταία λέξη της πολυτέλειας στον κόσμο. Λεγόταν ακόμα πως ήταν «αβύθιστο», επειδή ο σκελετός του είχε μια σειρά από πρακτικά υδατοστεγή χωρίσματα, τέσσερα από τα οποία μπορούσαν να γεμίσουν νερό χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να βυθιστεί το πλοίο.


Στις 10 Απριλίου του 1912, ο Τιτανικός άφησε το Σαουθάμπτον για το παρθενικό του ταξίδι, με προορισμό τη Νέα Υόρκη υπό τις διαταγές του Καπετάνιου Έντουαρντ Τ. Σμιθ, με 2.224 επιβάτες και πλήρωμα. Οι τιμές των εισιτηρίων των επιβατών του Τιτανικού το 1912 είχαν ως εξής:
Πρώτη θέση: 4.350 $ (τιμή υπερπολυτελούς σουΐτας).
Δεύτερη θέση 1.750 $
Τρίτη θέση: 30 $.


Το εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης του βιβλίου 
του Μόργκαν Ρόμπερτσον "Ματαιότητα"


Τέσσερις μέρες αργότερα, ακριβώς πριν από τα μεσάνυχτα, (στις 23:40) τη νύχτα της 14ης Απριλίου του 1912, το πλοίο χτύπησε σε υποθαλάσσιο παγόβουνο περίπου 400 μίλια νότια του Νιουφάουντλαντ.
Το χρονικό διάστημα από την πρώτη παρατήρηση του παγόβουνου μέχρι την πρόσκρουση ήταν 30 δευτερόλεπτα.
Το παγόβουνο έσκισε τη δεξιά πλευρά του Τιτανικού και διέρρηξε πέντε από τα στεγανά του. Μέχρι τις 2.20 π.μ. το πλοίο είχε βυθιστεί, παίρνοντας μαζί του 1.517 ζωές.



Τρομακτικές ομοιότητες

Οι ομοιότητες μεταξύ του πλοίου της «Ματαιότητας» και του Τιτανικού μαζί με τα μετέπειτα πραγματικά γεγονότα είναι τρομακτικές, αρχίζοντας από τα ονόματα των πλοίων. Ο Μόργκαν Ρόμπερτσον ονομάζει στο μυθιστόρημά του το πλοίο «Τιτάνα».

Ο Τιτάνας είναι ένα τεράστιο σκαρί που προορίζεται για την άνεση των επιβατών του με την πολυτέλεια που διαθέτει. Το ίδιο και ο Τιτανικός.
Και τα δύο πλοία διασχίζουν μια νύχτα του Απριλίου τον Βόρειο Ατλαντικό ωκεανό. Και τα δύο πηγαίνουν πάρα πολύ γρήγορα έχοντας αναπτύξει πολύ μεγάλη ταχύτητα.

Και τα δύο πλοία έχουν «αβύθιστα στεγανά».
Και τα δύο έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος:

Ο Τιτάνας έχει 244 μέτρα μήκος, ενώ ο Τιτανικός είχε μήκος 260 μέτρα.
Ο Τιτάνας έχει 45.000 τόνους βάρος, ενώ ο Τιτανικός 46.328 τόνους βάρος.

Και τα δύο είναι γεμάτα με την αφρόκρεμα της υψηλής κοινωνίας.

Ο Τιτάνας ταξίδευε από Αμερική προς Αγγλία.
Ο Τιτανικός ταξίδευε από Αγγλία προς Αμερική.

Ο Τιτάνας είχε τρεις προπέλες.
Το ίδιο και ο Τιτανικός.


Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Νιου Γιορκ Τάιμς με την τρομερή είδηση του ναυαγίου του Τιτανικού


Και τα δύο φέρουν πολύ λίγες σωσίβιες λέμβους, κάτι που απεδείχθη θανάσιμα ανεπαρκές για την σωτηρία όλων των επιβαινόντων.

Ο Τιτάνας διέθετε μόνο 24 σωσίβιες λέμβους.
Ο Τιτανικός διέθετε μόνο 20 σωσίβιες λέμβους.

Και τα δύο πλοία προσκρούουν πάνω σε ένα παγόβουνο.

Ο Τιτάνας ταξίδευε με ταχύτητα 25 κόμβων και πριν από το δυστύχημα βρισκόταν 400 μίλια μακριά από Νέα Γη (Terranova).
Ο Τιτανικός, προχωρώντας πολύ γρήγορα με ταχύτητα στους 23 κόμβους, λίγο πριν συγκρουσθεί με το παγόβουνο, βρισκόταν 400 μίλια μακριά από την Terranova.

Και στο μυθιστόρημα, και στην πραγματικότητα το παγόβουνο έσκισε το κύτος στην δεξιά πλευρά και των δύο πλοίων.

Και στις δύο περιπτώσεις η απώλεια ανθρωπίνων ζωών είναι τεράστια σε αριθμό.

Ο άφθαρτος Τιτάνας βυθίστηκε, παίρνοντας μαζί του περισσότερους από τους μισούς εκ των 2.500 επιβατών του στον υγρό τάφο.
Ο αβύθιστος Τιτανικός, βυθίστηκε παρασύροντας μαζί του τους μισούς από τους 2.208 επιβάτες του.

Ώρα ναυαγίου: Μεσάνυχτα για τον Τιτάνα.
20 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα για τον Τιτανικό…


Το κείμενο προέρχεται από το http://melitilexeis.blogspot.com

1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...