Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Ρουκχ (Rukh, Roc)


Το Ρούκχ είναι ένα τεράστιο θρυλικό αρπακτικό πουλί, που συχνά λέγεται ότι είναι λευκό και αποτελεί μια υπερμεγέθυνση του αετού ή του γύπα.
Στην Αραβική μυθολογία το συναντάμε σε πολλές αναφορές.
Μερικοί πιστεύουν ότι το επινόησαν οι Άραβες από κάποιον κόνδορα, που χάθηκε πετώντας πάνω απ' τον Ινδικό Ωκεανό ή τις θάλασσες της Κίνας.
Άλλες θεωρίες απορρίπτουν την άποψη αυτή κι ισχυρίζονται ότι έχουμε να κάνουμε μάλλον
μ' ένα «είδος μυθικού γένους» ή μ' ένα ον συνώνυμο προς το περσικό Simurgh (σύμφωνα με τον Louis Charles Casartelli).
Το μυθιστόρημα «Χίλιες και Μια Νύχτες» έκανε γνωστό στή Δύση το Ρούκχ.
Όποιος το έχει διαβάσει θα θυμάται ότι ο Σίντμπαντ, στο δεύτερο ταξίδι του, ξέμεινε
πιο πίσω απ' τους συντρόφους του σ' ένα νησί όπου βρήκε να υψώνεται στον αέρα ένας τεράστιος λευκός θόλος, που η περιφέρειά του ήταν ατέλειωτη. Περπάτησε γύρω γύρω αλλά ούτε πόρτα βρήκε, ούτε μπόρεσε να καταφέρει τίποτα με τη δύναμη του και τη σβελτάδα του, γιατί ήταν πολύ λείος και γλιστρούσε υπερβολικά.
Έβαλε, λοιπόν, ένα σημάδι εκεί που στεκόταν κι έκανε το γύρο του θόλου, μέτρησε την επιφάνεια του και βρήκε ότι ήταν πενήντα βήματα.
Τότε ένα τεράστιο σύννεφο του έκρυψε τον ήλιο και σηκώνοντας το κεφάλι του... είδε ότι το σύννεφο δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένα τεράστιο πουλί με γιγάντια περιφέρεια και υπερφυσικό άνοιγμα φτερών...
Το πουλί ήταν ένα Ρούκχ κι ο λευκός θόλος φυσικά, το αυγό του.
Ο Σίντμπαντ δένεται στο πόδι του πουλιού με το τουρμπάνι του και τ' άλλο πρωί φτάνει πετώντας στην κορυφή ενός βουνού, χωρίς να τον πάρει είδηση το Ρούκχ.
Ο αφηγητής προσθέτει ότι το Ρούκχ τρέφεται με τόσο μεγάλα φίδια που θα μπορούσαν να κάνουν μια μπουκιά έναν ελέφαντα.


Στα Ταξίδια (III, 36) του Μάρκο Πόλο διαβάζουμε:
Οι κάτοικοι του νησιού (της Μαδαγασκάρης) μας πληροφορούν ότι, μια ορισμένη εποχή του χρόνου, κάνει την έμφάνισή του ένα αλλόκοτο είδος πουλιού, που το
λένε Ρούκχ κι έρχεται άπ' το Νότο. Λένε ότι μοιάζει με αετό, αλλά στο μέγεθος είναι ασύγκριτα μεγαλύτερο.
Είναι τόσο μεγάλο και δυνατό πού αρπάζει έναν ελέφαντα με τα νύχια του, τον σηκώνει στον αέρα, και από εκεί τον αφήνει να πέσει στο έδαφος, για να σκοτωθεί
κι ύστερα να κατασπαράξει το κουφάρι του. Όσοι έχουν δει αυτό το πουλί βεβαιώνουν ότι οι φτερούγες του, σαν τις ανοίξει, φτάνουν τα δεκάξι βήματα, από τη
μια άκρη στην άλλη, κι ότι τα φτερά του έχουν μήκος οχτώ βήματα και το ανάλογο πάχος.
Ο Μάρκο Πόλο προσθέτει ότι μερικοί αποσταλμένοι
απ' την Κίνα έφεραν πίσω στο Μεγάλο Χαν το φτερό ενός Ρούκχ.
Σε μια Περσική απεικόνιση στην έκδοση του Λέιν, το Ρούκχ σηκώνει τρεις ελέφαντες με το ράμφος και τα νύχια του, «όπως ένα γεράκι τρεις αρουραίους», σημειώνει ο Μπέρτον.

melomenos για τον Νεραϊδόκυκλο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...